Ekspert: Overraskende at Merkel og Hollande kommer til Putin

Det er en stor anerkendelse og point for Putin, når to af Vestens ledere fredag kommer til Moskva, mener ekspert.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, får fredag besøg i Mosvka af forbundskandsler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande. (Foto: © Mikhail Klimentyev, Scanpix)

Det er et overraskende skridt, når den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Francois Hollande, fredag er at finde i Moskva til forhandlinger med Ruslands præsident, Vladimir Putin, om fred i det østlige Ukraine.

Det mener Jens Worning Sørensen, som er tidligere generalkonsul i Skt. Petersborg og rådgiver skandinaviske virksomheder om forretninger i Rusland.

- Angela Merkel har hele tiden sagt, at hun ikke vil mødes med Putin medmindre, hun er sikker på at få resultater ud af det. Og det er baggrunden for, at det her er meget, meget overraskende, siger Jens Worning Sørensen.

Moskva er point til Putin

De tre skal mødes i den russiske hovedstad, Moskva, og med sit kendskab til forhandlinger i Rusland kalder Jens Worning Sørensen det valg for "forhandlingstaktisk meget interessant".

- Det at vise Putin den anerkendelse, at de kommer til ham - og ikke mødes i Berlin eller på neutral grund - er i russisk forhandlingskultur en åbning. Isoleret set, siger Jens Worning Sørensen og kalder det point på Putins konto.

Urolighederne i det østlige Ukraine er intensiveret over de seneste uger, og mens parterne i efteråret havde håb om en fredelig løsning, har gaderne i Donetsk-regionen været plaget af brag fra granater og blod fra døde og sårede.

Forskellige opfattelser

Vesten har hidtil beskyldt Rusland for at støtte oprørerne, mens Rusland benægter og siger, at Vesten skal holde sig fra Ukraine. Med andre ord ser de to parter meget forskelligt på konflikten, og det skal man huske på, selv hvis de kommer frem til en skriftlig aftale.

- Selv om de skulle blive enige om en tekst og verbalt blive enige, så er det langt fra sikkert, at man lægger den samme mening i den enighed, der måtte komme frem, siger Jens Worning Sørensen.

Han mener, at nogle i enten Vesten eller Rusland eller Ukraine er nødt til at rykke på holdningerne, hvis der skal være en chance for fred efter fredagens forhandlinger. Så det store spørgsmål er ifølge ham, hvem der er klar til at rykke sig.

Den humanitære situation

Indtil videre har Vestens hårde sanktioner mod Rusland i hvert fald ikke virket, og de blodige kampe i Ukraine fortsætter med at koste soldater, oprørere og ikke mindst uskyldige livet.

Det at vise barmhjertighed er en vigtig ting i russisk kultur, siger Jens Worning Sørensen, mens at give efter for styrke er meget svagt. Derfor kan der være idé i at pege på den alvorlige humanitære situation, så Putin kan vise barmhjertighed.

- Det med at møde hårdt med hårdt, det giver russere generelt - og Putin specifikt - sjældent efter for. Hvis man skal have åbninger fra russisk side i en forhandling, så skal man lade vedkommende vise storsind, siger Jens Worning Sørensen.

Torsdag mødtes Merkel og Hollande med den ukrainske præsident Petro Porosjenko i Ukraines hovedstad, Kiev.

Mødet i Moskva er omkring klokken 15 fredag.